Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A banán útja egy műholdas televíziós csatorna szerint

                    A banán útja egy műholdas televíziós csatorna szerint

          Nagyon érdekes  tudományos-ismeretterjesztő programokat sugároznak műholdakon keresztül egyes nyugati tv-társaságok, némelyek számunkra mind a két érthető nyelven szinkronizálva  vannak. A bújtatott reklám gyanúja miatt nem közlöm az adók nevét, aki szereti a tudományos programokat, megtalálja őket. Egy alkalommal  véletlenül a banánbetakarításról szóló ismeretterjesztő programra kapcsoltam. Egyből megváltozott az eddigi elképzelésem a banánszüretelésről. Még emlékszem egy régebbi filmre, hogy mennyire primitíven, főleg kézi erővel gyűjtötték be a termést. Sőt nagyon az eszemben maradt egy betanított majom közreműködése, amely felmászott a pálmafára, és szedte a termést. Természetesen hosszú kötéllel bebiztosítva a szökéskísérlet ellen.

Ma már ezeket a gyümölcsöket is modern technológiával szedik és  szállítják a gyűjtőhelyre. Az alkalmazott technológia ámulatba ejti a nézőket.  A pálmák törzsére  rögzített  vastartókon nyugvó drótkötélen   szállítják a banánt az átvevőhelyre. Itt megtisztítják és osztályozzák. Nagy meglepetésemre az ide került banán méreteit kontrollálták. Csak az szabványokban  előírt hosszúságot  és vastagságot elérő  méretűeket engedték a végleges csomagolásba.

A felvételen  látható  banánfürtök nagyon szépek voltak. A kommentáló meg is jegyezte,  hogy a címzett országnak nagyon igényes vásárlói vannak. Ekkor ütöttem fel a fejemet. Hogyhogy, a mi országunk  vásárlóinak nincs olyan joguk, mint a tőlünk földrajzilag nyugatra elterülő országok  népének? Nemegyszer döbbenetes minőségű déligyümölcsöt akarnak ránk sózni. Mintha elfeledkeznének arról, hogy mi is az Európai Unió tagjai vagyunk. Egyenlő kötelességgel, és természetesen egyenlő jogokkal. Az a benyomásom, hogy akik tőlünk nyugatabbra élnek, azok szebb és mutatósabb árut fogyasztanak -- számunkra marad a maradék. De nemcsak a banánnal van ez így, hanem más déligyümölcsökkel is. Ugyanakkor néha komolytalan, nevetséges dolgokon vitatkoznak a honatyák ahelyett, hogy ilyen és hasonló problémák megoldásával foglalkoznának, amelyek a mindennapi emberek széles tömegét közvetlenül érintik. Ezért lépten-nyomon ki kell kérni a jogos jussunkat, mellőzni a harmadosztályú termékeket, és nem megvásárolni. Igen, hozzanak be jó minőségű árut, amit szívesen megvásárolunk. Ne legyünk együgyű  némák, merjük kinyitni a szánkat, ha kell.

 

Somorja, 2014. 8. 11.                                   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.