Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fukar igazgató titkárnője.

                     A fukar igazgató titkárnője.

          Volt egyszer egy ma már nyugdíjas igazgató úr, aki a szűkkeblűségéről volt híres. Már a génjeibe volt ez betáplálva, mert olyan tájegységről származott, ahol a zsugariság a közszájon forgó skótokéval vetekedett. Kitűnő, elismert szakember volt, csak, sajnos, minden koronát a fogához vert, mint azt a közmondás tartja. A rossz nyelvek szerint boldogabb volt, ha minden kiadásból valamit le tudott faragni.

Szegény legközelebbi beosztottja is meg volt áldva vele. Úgy kellett kiimádkozni belőle az igazgatói iroda prezentálását fedező pénzt. De illik is minden látogatót tiszteségesen megvendégelni, ha konyakkal nem is, de egy zamatos kávéval mindenképp. Ez mindenhol a titkárnők hatáskörét alkotja. Persze ez pénzbe kerül, magában kávé is, a pár kocka cukor, no és nemegyszer az egy kis tejecske is. A titkárnőnek minden tétel fedezéséért úgy kellett szabódni.

Aztán egy szép napon változás állt be. A kellemes illatú és ízű kávé megváltozott: szagtalan, íztelen fekete folyadékká vált. A gyakori látogatók már nem esedeztek a titkásági ingyenkávéért. Akadt egy szemfüles kolléga, aki leleplezte az igazgatósági kávé megváltozott  minőségének okát. A kedves titkárnő az örökös pénzhiányt briliánsan oldotta meg. A kifőzött kávéalját, népiesen zaccot nem öntötte a mosdó lefolyójába, hanem kifordította egy újságlapra, és a napon megszárította, vagyis újrahasznosította. A így újrafőzött kávé színben megközelítette az eredeti kávét, de az aromáját és mindent, ami a kávét kávévá teszi, kifőzte az első főzésnél. A kávékra kiadott összeg a főnök nagy megelégedésére már nem nőtt, hanem csökkent.

De nincs titok, még az igazgatói iroda környékén sem, ami ki ne tudódna egy szép napon. Nem lett belőle világraszóló botrány, sem nagy vagy kis fejek nem hullottak a porba. Csak egy pletykaszinten keringő blamázs volt. Ezentúl minden látogató nagyon körültekintetően fogadta el a smucig igazgató leleményes titkárnője által felkínált feketét. Az igazgató e különös praktikákról régen leszokott, de főleg baráti poharazásnál humoros hangsúllyal még sokáig emlegették.

Somorja 2015.05.09.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.