Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyávák pajzsa

A gyávák pajzsa

  

         Lépten-nyomon tapasztaljuk jelenlétét a mindennapi életben, a tömeginformációt szolgáló napisajtóban, a nagynak tartott emberek kijelentéseiben éppúgy, mint a mindennapi embereknél vagy a falakról ránk vigyorgó plakátokon. Mi más ez, mint a hazugság, finoman szólva mellébeszélés, az igazság elhallgatása. A hazudozás, a köntörfalazás a gyávák pajzsa. Már az első ember is hazugság mögé igyekezett rejtőzni vétkezése tudatában, illetve félelmében. A hazugság mint vékony fonál végighúzódik az emberiség történelmén. Már a kis csöppségeknél tapasztalhatjuk a hazugság mögé bújást a felelősségre vonás elől.

A történelem tele van nagy csalásokkal, félrevezetésekkel. Hazugságokkal jól, illetve ügyesen manipulált tömegeket tudtak felhergelni. Népcsoportokról, fajokról tudtak elhitetni vétkeket, amelyek nem is léteztek, amelyek igazságtalan határváltozásokhoz is vezettek. Akárcsak nem egy hazugság emberfajok üldözéséhez, sőt likvidálásához adott táptalajt.

Hazugságok voltak, és ma is vannak. Ahogy az emberiséget ismerjük, lesznek a jövőben is nagy szónokok, akik hazug demagógiával uszítanak a szónoki emelvényről, vagy írott és vizuális úton terjedő módszerrel fertőzik a hallgatóságukat gyűlölettel. Vagy ennek az ellenkezőjével: ígérnek fűt-fát, földi paradicsomot, amivel eddig nem látott népvándorlást idéztek elő, tele sok ártatlan ember szenvedésével, sőt tragikus halálával. Amiből természetesen bizonyos emberek hasznot húznak. Hazug plakátok és hirdetések áradata nem létező tulajdonságokat hirdet, csodaszerektől az eget-földet remegtető nyereményekig. Ne feledkezzünk meg a csalókról, akik az idősebbek félrevezetését és kirablását a hazugságra alapozzák.

Nekünk, akik legalább igyekszünk igazságosak lenni, nagyon oda kell figyelnünk minden mondatunkra. Mert ha nem mondunk igazat, legyen az véletlen, vagy nem vagyunk a történtek teljes tudatában,  netán készakarva nem mondunk igazat, akkor nagyon nagy kárt tudunk okozni felebarátunknak. Mint nemzetünk nagy operájában az előadóművész énekli: jól célzott hazugsággal befolyásolunk másokat.

Végül ne feledjünk követelendő jó példával élen járni szűkebb környezetünkben. Ha van rá módunk, helyes neveléssel már a kis csöppségektől is várjuk el az igazmondást, azzal, hogy lépten-nyomon figyelmeztetjük a hazugság csúnyaságára, hogy ne szokjanak rá a felelősségre vonás elől a hazugság pajzsa mögé rejtőzni. Az érett, tapasztalt felnőttekkel nehezebb. Itt tapintatos helyreigazítással igyekezzünk a való igazságot elérni, hogy az igazmondás érvényesüljön. Kívánom, hogy tudatosuljon mindenkiben, hogy inkább szenvedjünk el kellemetlen blamázst, mintsem gyáván hazugsággal takarózzunk.

 

 Somorja, 2015. 9. 21.                                                  Puss Rudolf.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.