Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A méltatlankodó nagymama

                     A méltatlankodó nagymama                            

       A szókimondó asszonynak ismert asszonyság nagy méltatlankodással kommentálta, hogy a drága, egy szem kis unokáját nem akarják megkeresztelni, pedig milyen okos nézése van, és így tovább. És nem éppen a legválogatottabb szavakkal illette az egyházat és papjait. A nagy hevességgel előadott  ítélkezés közben elfeledkezett egy nagyon lényeges valóságról, mégpedig arról, hogy a kisbaba szülei nincsenek egyházilag (sem polgárilag) összeházasodva. Talán meg vannak keresztelve, talán voltak elsőáldozók is, de az Isten házát nem látogatják. Egyszóval passzív, vagy mint mondani szokás, papíron tagjai az egyháznak. Milyen esély van arra, hogy vallásos nevelést kap a kisgyerek? Lesz-e személyes példamutatás, templomba járás és néhanapján részvétel egyházi rendezvényeken?

Gondoljunk csak vissza a nemrégi időszakra, amikor megbújva, sokszor más városban keresztelték a gyerekeket, és ott járultak az első szentáldozáshoz is. A szülők ezzel veszélyeztették az állásukat. Az istentiszteleteken is ilyen veszélynek kitéve vettek részt. Ismertem nagyon bátor pedagógusokat, akik annak ellenére, hogy figyelték őket, igaz, titokban, de rendszeresen jártak templomba.

Igen, tudom, hogy vannak olyanok, akik ugyan egyházilag össze vannak házasodva és templomlátogatók, mégsem élnek úgy, amint a hitük azt megkövetelné. Sőt a papságnál is akadnak fekete bárányok, amit a média nagyon szívesen világgá kürtöl. De ne a rossz példákon csámcsogjunk. Keressük a jót, a felemelő, nemes példákat, tetteket. Kérjük Urunkat, hogy az ilyen és hasonló nagymamákat világosítsa meg, hogy méltatlankodás helyett inkább jó példával szolgáljanak megkeresztelt gyermeküknek. Sose nincs késő, mert ha valahová tartozni akarunk, be kell tartani az ott érvényes szabályokat. És akkor nem lesz akadálya a drága unoka megkeresztelésének sem. 

 

Somorja, 2015. 2. 24.                                         

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.