Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ami nem sikerült a fiúnak, azt elérte az unoka

                    Ami nem sikerült a fiúnak, azt elérte az unoka

 

      Mindez a kemény szocialista rendszerben történt, vagyis a nép nevében uralkodó ateista,  ún. munkásosztály uralma alatt. Konkrétan egyvalakivel a sokból, akik szép karriert futottak be annak ellenére, hogy az elemi iskolából is csak egy-két osztályt jártak ki.

Kisgyerek korában ő is nagy szeretettel várta a karácsonyt és mindent, ami vele függ össze. Lehetséges, hogy mendikálni is eljárt, mint minden vele egykorú fiú. De az alapos agymosások meghozták a várt eredményt. Annyira, hogy ha esküvőre volt hivatalos, a kedves nejével ugyan elment, de ha egyházi esküvő volt, át nem lépte a templom küszöbét, a szertartás alatt kint ácsorgott. A karácsonyi ünnepeket úgy ünnepelte meg, mint munkaszüneti napot, vagyis sehogy. De ami mindennek a teteje volt, karácsonyfát sem állított, mert ez szerinte burzsuj, klerikális csökevény volt. Az egyetlen fiúcskájuk hiába sopánkodott a szép karácsonyfa után, amit a barátainál látott.

Teltek az évek, a kisfiú felcseperedett, és az apuka jóvoltából lassan, de biztosan karriert futott be. Megnősült, és fia született, akit modern ateista szellemben szándékoztak nevelni. Természetesen mindjárt az elejétől ki szándékoztak iktatni a karácsonyfát. Úgy lett, annak ellenére, hogy a gyerek lépten-nyomon, az utcán, a kirakatokban és bent az üzletekben mindenhol szebbnél szebben feldíszítet fenyőfával találkozott. Otthon, ahol a legjobban várta, semmi. Ráadásul a másik öregszülőknél volt karácsonyfa, ugyan szerényebb, mint az áruházakban, de volt, és alatta ajándékok. Sőt még ő is kapott ajándékot.

A kissrác abban reménykedett, hogy ha hazatérnek, már náluk is járt a számára ismeretlen Jézuska. Sajnos, nem. Hazaérve első útja a nappali szobába vezetet. Nagyon nehéz leírni azt a szívet hasogató pillanatot, mikor egy kis szívecskét ilyen nagy csapás ér. Az első reakció egy indiánokra jellemző kiáltás volt, amit mélyről fakadó hisztérikus, nagyon hangos sírás követett. Mindenki ámulva szemlélte az esetet, még a mélyen ateista nagypapának is könny szökött a szemébe. A nagy bömbölést nem bírta ki a szervezete, és ájultan esett össze. Szerencsére az anyuka az egészségügyben dolgozott, és elsősegélyt nyújtott. A megrémült felnőttek egyhangúan kijelentették, hogy ezentúl minden karácsonyt megünnepelnek. Így érte el a kisunoka azt, ami apukájának nem adatott meg.

Somorja, 2014. 12. 3.                                   Puss Rudolf

 

 

.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.