Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy egyszerű polgár gondolatai a világpolitikáról

            Egy egyszerű polgár gondolatai a világpolitikáról

         Konkrétan az ukrán–orosz viszályról. Nem nagyon kell megerőltetni az agyunkat, hogy visszaemlékezzünk, milyen szankciókat vezetett be közvetlen keleti határszomszédunk, amikor elrendelte a hivatalos nyelv használatát.

A kárpáltaljai régióban élnek szlovák és magyar kisebbségek is. Ők csak kis nyuszik a nagyszámú, medvére emlékeztető orosz kisebbséghez képest, ha kisebbségnek nevezhetünk egy nyolcmilliós orosz nemzetiségű népességet. A kis nyuszikat könnyű leszoktatni anyanyelvük használatáról a hivatalos közegben, a nagy medvét nehezebb, pláne ha tudatában van annak, hogy mekkora medve áll mögötte. Szerintem meggondolatlan lépés volt az ukrán nyelv primatizációja, amikor a két nyelv, mondhatnám, testvéri. Eddig mindkét fél megértette egymást. Gazdaság, kultúra és tudomány talaján szorosan együttműködtek. Valószínűleg egy-két nacionalista hazafi agyában születhetett meg e bizarr ötlet, ami nem másra, mint fanatikus önteltségre és gőgre vall. Megrészegedtek az önállóságtól. Tudom, hogy vannak a múltból maradt sérelmek (de hol nincsenek), de ezeket nagyvonalúan kellett volna kezelni, nem pedig durván belenyúlni a darázsfészekbe. Nagyon elbizakodott elvárás volt, hogy a nagy testvér majd szótlanul elnézi mindezt.

Különben, mint a dolgok ismertéből tudjuk, a nagy testvér sem angyal – nagyon jól jött az ok a rendteremtéshez, illetve a beavatkozáshoz. Amit lehet, hogy az eddig csendes vízként ható nagyszámú kisebbség várt is. Nem hagyták annyiban a dolgot, annak tudatában, hogy ki áll mögöttük. Egy kis biztatásra a szeparatisták lettek minden rossznak okozói. A többit az újságolvasó, tévénéző ember tudja. A világ nagyokosai által kitalált szankciók ki mást sújtanak, mint minket, a semleges nemzeteket és gazdaságunkat. Mert mindig a kis nemzetek fizetik meg annak az árát, amit egyesek úgy neveznek, hogy úri huncutság.

Ez az írás nem egy hivatalos politikus, hanem egy egyszerű polgár véleménye, aki tudatában van, hogy ez egyszerűsítése is a különben nagyon összetett, bonyolult helyzetnek.

  

.                                             Puss Rudolf

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.