Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy laikus hívő gondolatai a böjtről.

Egy laikus hívő gondolatai a böjtről

 

        Olyan országban élünk, ahol – hasonlóan, mint a környező országokban – a keresztény hitnek nagy múltja van. Erre épül kultúránk, és egész Európa kultúrája is. Ez közismert, vitathatatlan tény. Sajnos, ennek ellenére, ha jobban körülnézünk, lépten-nyomon találkozunk olyan jelenségekkel, amelyek nem egyeztethetők össze a böjt fogalmával (nemcsak a böjttel). Nem akarok moralistának mutatkozni, sem szemforgató álszentként szerepelni, csak egy-két gondolatot szeretnék nyilvánosságra hozni, melyek már nemegyszer megfordultak a fejemben. Lehetséges, hogy nem csak nekem.

         A mai telekommunikációs technika közismerten nagyon leszűkítette a világot. Mindenről és mindenhonnan rövid perceken belül tudomást szerzünk. Szemtanúi vagyunk az iszlám országokban évente megvalósuló szigorú böjtnek, a ramadánnak. Az iszlám szokásokat nem az én feladatom minősíteni. Azt viszont tapasztalom, hogy a mai modern, túlliberalizált európai kultúra mérföldekre van a múltban rendszeresen gyakorolt keresztény böjti magatartástól. Ez alól, sajnos, a mi országunk sem kivétel. Elégséges megnézni a közélelmezési intézmények étlapját, legyen az iskolai vagy üzemi konyha, nem is szólva a nyilvános éttermekről és önkiszolgáló üzletekről – a böjti előírásnak megfelelő ételkínálat nagyon szűk. Tudom, a böjtöt másféle önmegtagadással is meg lehet tartani, de az eredeti értelem szerint azok, akik az ételektől való tartózkodást szándékoznak betartani, nagyon szűk területre vannak korlátozva. Ha mindezen elgondolkozunk, és összehasonlítást teszünk a két hívőtábor között, akkor egyértelmű, merre billen a mérleg mutatója. Ezen nekünk, laikus hívőknek is van mit gondolkoznunk.

         De ne csak gondolkozzunk, hanem szigorú önvizsgálatot is tartsunk. Tegyük fel magunknak a kérdést: mennyivel járultunk hozzá mi is hitünk ellanyhulásához. Jól bevált emberi szokás szerint ne másokban és máshol keressük az okokat, hanem a családunkban, szűkebb környezetünkben és főleg saját magunkban. Ha a világ menetére nem tudunk is hatni, de saját magatartásunkkal példát tudunk mutatni, és jó hatást gyakorolhatunk másokra. Laikus gondolataimmal talán a böjtnek célja eléréséhez ezzel a karcolattal – ha kicsivel is – hozzájárulhatok. 

                                                                                  Puss Rudolf.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.