Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feszület a lakásunk falán, és nem csak ott

                                    Feszület a lakásunk falán és nem csak ott

 

           A modern kor, vagy ha úgy tetszik, az Európa-szerte elterjedt liberális gondolkodás hatásának tudható be, hogy keresztény vallásunk fő szimbólumával, a keresztre feszített Jézus Krisztust ábrázoló feszülettel nagyon ritkán találkozunk ott, ahol valaha (náluk és a környező országokban), a letűnt szocialista rendszer előtt látható volt – minden közhivatalban, a bíróságokon, az iskolákban és egészségügyi intézményekben, és természetesen a keresztény katolikus családokban a lakás falán. Nevetséges és naiv az az érvelés, hogy a keresztény szimbólumok jelenléte zavarja a más vallású bevándoroltakat. A bevándorlóknak kellene alkalmazkodniuk az európai szokásokhoz, és nem fordítva.

           A ma már darabokra hullott, egykori nagyhatalomnak vélt balkáni országban minden oda látogató turistának szemébe tűnt, hogy az üzletekben és középületekben, sőt a családi fészkek falán is ott ékeskedett a nagy és szeretett vezér portréja. A mi tájainkon a legnagyobb személyi kultusz idején sem estünk ekkora túlzásba. A világ dolgozó népének legbölcsebb vezérei jelen voltak a hivatalos helyeken, de szerényebben. Ha egy diktátort, akinek kezéhez annyi ártatlan ember vére tapad, ennek ellenére ekkora elismerés, kicsikart tisztelet övez, akkor a mi vallásunk szimbólumát jelentő feszület is megérdemel annyi tiszteletet, sőt többet, mint a véreskezű diktátor kiretusált portréja.

            Eltűnt a hívőkkel szemben gyűlöletet gerjesztő rendszer. Talán valahogy az elmúlt negyven év nyomait érezzük. Ma már bátran megvallhatjuk hitünket. Ne vegyük figyelembe a lekicsinylő mosolyt vagy ostoba megjegyzést. Bátran helyezzük el iskoláink, munkahelyünk és lakásunk falán vallásunk szimbólumát, a feszületet. Szép példával járt elöl a Szent Erzsébet-kórház, ahol a betegek szobáiban megtalálni a feszületet. Sőt a szobákban a polcon ott van a Szent Biblia is. Egy feszület jelenléte bárhol a teremtett világban senkit nem bánt, annál jobban bátorít és lelki erőt ad a rászorultaknak a legreménytelenebb helyzetekben. Ezért ne nyugodjunk bele sehol és semmikor abba a szándékba, amely európai civilizációnk és vallási hovatartozásunk jelképét el akarja távolítani.

 

Somorja, 2014. 10. 23.                                                                       

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.