Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyorsan elrepült a nyári vakáció.

                              Gyorsan elrepült a nyári vakáció

          Érdekes, hogy az úgynevezett jó tanulók sem várják a tanév kezdetét nagy lelkesedéssel. (Elnézést kérek azoktól, akik igenis várják az első csengetést.) Nem a tanulással van baj, utóvégre új dolgokkal ismerkednek meg, és minél magasabb osztályt látogatnak, annál érdekesebb tantárgyakkal találkoznak. Hanem az egészet körülvevő légkörről van szó. S főleg a tanulók közötti viszonyról. Sajnos, a kitűnő előmenetelű tanulók zaklatásnak vannak kitéve. A többség már nem tekinti őket követendő példának, vagy irigységből, vagy sok más oknál fogva – főleg azért, mert kinövik a szürke tömeget.

         Másképp van ez a kiváltságos középiskolákban, amelyet minden tanuló bizonyos céllal látogat. Tudatában vannak annak, hogy életcéljuk eléréséhez szükséges az iskolák által nyújtott tudás elsajátítása, és ezért mindent latba vetnek. Igyekeznek minél jobb tanulmányi eredményt elérni. Itt fordított folyamat van – nemhogy nem nézik le a többiek a jobb eredményeket elérő tanulótársukat, hanem épp ellenkezőleg, fölnéznek rájuk, majdnem példaképüknek veszik.

       Mindegy, melyik társasághoz tartozik valaki, szereti-e az  iskolát, vagy nem, az iskolaév kezdetekor mindenkinek becsengetnek. Fontos, hogy a tanulók relatíve békés, nyugodt környezetben tulajdoníthassák el a tudást. A nagyvilágban nem minden ország fiataljainak adatik meg a békés iskolalátogatás, legyen az ok a politika, háború, járvány vagy természeti csapás. Ezért akár ínyemre van, akár nincs, meg kell becsülni azt, ami van és ahogyan van. Mi itt nehezen tudjuk elképzelni azt a tömeget, amely szomjúhozik a műveltségre, de sajnos, nem adatott  meg neki, hogy elérje, néha az alapműveltséget sem. Hány dolog van, ami nálunk teljesen természetes, mint például a nők továbbtanulása! Vannak országok, ahol nemhogy tovább nem képezhetik magukat a nők, hanem még sofőrkurzusra sem mehetnek (vallási okokból). Nagyon sok olyan dolog létezik, ami nálunk természetes, de a világ egyes részein elképzelhetetlen.

Ezért érdemes elgondolkodni mindezekről a napokban induló tanév elején. S még valami: ne feledkezzünk meg  a Mennyek Uráról, és úgy, mint valamikor régen, az iskola tanulóival közösen kérjük ki segítségét az egész tanévre. Ez a szép hagyomány mára, sajnos, valahogy feledésbe ment. Ha kollektívan nincs rá lehetőség, legalább egyénileg forduljunk fohászunkkal hozzá az iskolaév elején, és kérjük ki segítségét.  Köszönjük meg, hogy békében, viszonylag nyugodt környezetben kezdhetjük az új iskolaévet.

Somorja, 2014. 8. 18.                         

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.