Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem a vasárnap a hét utolsó napja.

             Nem a vasárnap a hét utolsó napja.

             Sajnos, a köztudatban, a nyomtatott sajtóban és a többi médiában is ezzel találkozunk. Tudjuk, hogy a Teremtő hatnapi alkotás után a hetedik napon pihent meg, vagyis szombaton. De mi, keresztények Krisztus urunk feltámadása napjára, azaz vasárnapra helyeztük a pihenés napját. Ez tudtommal így van évszázadok óta, ennek ellenére ragaszkodunk a hétről hétre ismétlődő formához, vagyis a hetet hétfővel kezdjük. Van, aki megkérdőjelezi, hogy  miért van ez így. Szerintem az új munkák kezdetét jelenti. A mostani tagolásban tudniillik az is közrejátszott, hogy vasárnap nem lehet munkával kezdeni a hetet. A naptárak készítői is úgy porciózzák a heteket, hogy azok nem vasárnappal kezdődnek, hanem hétfővel. A napok elnevezése is erre utal: a hétfő elnevezés azt jelzi, hogy ez a nap az első. A tanulók a hét napjainak felsorolását a hétfővel kezdik. A vasárnap a vásárok, illetve a vásárlások napjává degradálódott.

Szerintem annyit megérdemelne a vasárnap, hogy legalább papíron legyen az első. Nem lehet meg nem említeni, hogy legyen akármilyen a napok sorrendje, vannak olyanok, akik a pihenés napját sehogy nem tartják be. Csak húzzák az igát, nem kímélve a saját maguk egészségét, sem a beosztottakét. Pedig valaha a lovak is tudták, melyik nap a pihenés napja, és aszerint viselkedtek. Ez nem változtat ugyan a vasárnap megszentelésén, mert aki részt akar venni a szentmisén, annak mindegy, hogy a naptárban a hét első vagy utolsó napján van feltüntetve a vasárnap.

Ez a torzítás megjelenik az egyházak által kiadott naptárakban is. Urunk napját mindig a hét utolsó napján ünnepeljük. Csak mi ezt nem vesszük tudomásul, vagy közömbösen viszonyulunk hozzá. A jó ízlésnek eleget tennénk, ha ez apró pontatlanságot orvosolnák a naptárak összeállítói. Reméljük, majd erre is sor kerül.

 

Somorja, 2015. 1. 23.                                                        Puss Rudolf

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.