Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valaha mi is voltunk ministránsok

2015.05.13

             Valaha mi is voltunk ministránsok

     Amikor a szentmise elején a miséző atyával bevonulnak a ministránsok, nem együnknek eszébe jut, hogy valamikor ő is ministrált. A legidősebbek még nagyon jól emlékeznek arra, amikor a szertartásokon a latin nyelvet használták. Akkor a ministránsok  sokkal aktívabban kapcsolódtak be a szertartásba. A miséző pap háttal a hívőknek, arccal az oltár felé misézett. A szertartás a lépcsőimával kezdődött, amikor a pap és a mellette lévő ministráns felváltva imádkozott latin nyelven. Ezeket a válaszmondatokat mindenkinek, aki ministrálni akart, meg kellett tanulni. Ez elég igényes követelmény volt azokkal szemben, akiknek a latin nem volt iskolai tantárgya.

A mindenben kibúvót keresők (azok, akiknek nem ült a számukra nehéz latin szavak pontos elsajátítása), ha nem tudták  a pontos szöveget, mondták azt, amit tudtak, a többi részt értetlenül mormogták az orruk alatt. A jó fülű atyák mindjárt észrevették ezt a turpisságot. A hasonló esetek megelőzése érdekében bevezették, hogy csak az ministrálhatott, aki a szertartáson kívül is hibátlanul el tudta mondani a válaszoló szöveget latinul.

A mai ministránsoknak ilyen gondjuk nincs. Tevékenységük nagyon leszűkült. Annak idején még nagy, vastag misekönyveket használtak, amelyekből felváltva az oltár jobb vagy a bal oldalán olvastak a szertartás alatt. E jelentős méretű  és súlyú könyvet a ministránsoknak kellett áthelyezni. Fizikailag elég nehéz volt a vaskos misekönyvet átvinni az oltár egyik oldaláról a másikra úgy, amint a mise forgatókönyve előírta. Pláne a fiatalka fiúknak jelentett ez gondot. Történt egy alkalommal, hogy a ministráns fiatalocska kezei nem bírták egyensúlyban tartani a misekönyv állványát, és a rajta levő misekönyv az oltár előtti lépcsőn landolt. Természetesen ez egy egyszer megtörtént eset. Lám, mennyivel igényesebb volt akkoriban a ministrálás a mostanihoz viszonyítva.

Somorja, 2015. 1. 31.                            Puss Rudolf

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Intoxication Blood Urging - Hypertension

AvemaPaitift,2018.10.11 23:27

Torsion bras de quelqu'un est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre coeur bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-inde-prix/

Understanding Blood Demands Readings

AvemaPaitift,2018.09.27 14:36

Pression arterielle est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/prix-de-vente-cialis-en-pharmacie/

loi

dodo,2016.04.07 20:33

cv ikljm j

joika

bubic,2016.04.07 20:31

hng kj kj kjbnkmj,