Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Százöt éves villanytelep

     A minap a szlovák televízió egyik közismert adója mint valami technikai csodát mutatta be a Késmárk közelében még ma is működő százöt éves villanytelepet.

Szemet gyönyörködtető látvány tárult a technikaszerető nézők szeme elé: a huszadik század elejére jellemző jellegzetes technikai dizájn. A villanyáram forrása, a forgódinamók, az akkori kor technikai színvonalát bemutató műszerfal mérő- és regulációs elemei lenyűgözték az érdeklődő nézőket. Mindez szép tiszta környezetben, az üzemben levő aggregátorok tipikus zömmögö hangjának aláfestésével volt látható. Mindez a lelkiismeretes karbantartásra utal, ugyanis ez szolgál alapul ilyen matuzsálemi kor eléréséhez. És ekkor a kamera látószögében megjelenik a gyártó cég neve és székhelye: GANZ, Budapest. El tudom képzelni, hogy sok néző álla leesett az ámulattól. Sajnálatos, hogy a kommentátor ezt tényt nem tartotta érdemesnek egy szóval sem megemlíteni. Az ő rövidlátása vagy más okok miatt ez nem történt meg.

Kénytelen vagyok fel idézni, hogy a történelmi Magyarország annak ellenére, hogy egyes források elmaradott, félfeudalista mezőgazdasági országnak szeretik feltüntetni, jelentős iparral rendelkezett. A vasúti gőzmozdonyoktól a villanymeghajtású vonatokig és a folyami és tengeri hajókig minden gyártott. Elismeréssel közlekedtek Dél-Amerikában a magyar gyártmányú dízelmotoros vonatok. Ne feledjük a Magas-Tátra villamosközlekedését, ami egészen a múlt század hetvenes éveiig működött, a budapesti vállalat építette és látta el közlekedési szerelvényekkel. Magyarország jelen volt a repülőgépipar születésénél is (a  világháború után a békeszerződés ezt már nem engedélyezte). A közúti forgalom számára autóbuszokat és teherkocsikat gyártottak, továbbá kerékpárokat és motorkerékpárokat, varrógépeket, erős és gyenge áramú villanyberendezéseket is. A mezőgazdaság számára traktorokat és más szükséges berendezéseket.

Ezzel a rövidke írással szándékom volt áttekintést adni mindenről, amit vagy már elfeledtünk, vagy nem is volt róla tudomásunk. Ha csak egy kicsivel is hozzájárultam e dolgok köztudatba tételéhez, elértem e szerény írás célját, aminek örülök.

Somorja, 2015. 8. 6.                             Puss Rudolf

Irodalom:www.kezmarok. turbina. babicka.sk

    

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.