Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valakit megvertek a trolibuszon

                           Valakit megvertek a trolibuszon

     Nagyon egyszerű mondat, tömören kifejez egy hírt... Szerte a nagyvilágban nap mint nap keletkeznek ilyen történetek, vagyis hogy megtámadnak, megvernek valakit, sőt még rosszabbak is történnek. Nem is a megtörtént eset miatt aggodalmaskodok, hanem mindaz miatt, ami körülötte zajlott.

Mert az áldozatnak senki nem nyújtott segítséget. Igaz, ezek a verekedő alakok nagyon veszélyesek, határtalanul agresszívak. De kérdem: ha az utasok nagy számbeli fölényük ellenére sem avatkoztak közbe, hogy megvédjék a szerencsétlent, mert nem volt bátorságuk, miért nem hívtak segítséget? Ma már minden embernél ott lapul a mobil. Igaz, hogy végül valaki telefonált, de akkorra már jól elpufálták az áldozatott. Miért volt közömbös a trolibuszvezető, hiszen a belső visszapillantó tükörben neki mindent látnia kellett?! A verekedés állítólag azért tört ki, mert az áldozat felszólította a nagyon zajosan viselkedő három fiatalt, hogy halkabban viselkedjenek. Erre azok mindjárt nekitámadtak. Azt a benyomást keltették, mintha az erejüket akarták volna demonstrálni.

Közülünk is akárki kerülhet ilyen helyzetbe. Sajnos, világméretűre nőtt körülöttünk az agresszivitás, a gyűlölet. Hová süllyedt az emberiség! (Hála Istennek, nem mindenki és nem mindenhol.) Kifejlődött egy vékony réteg, amely kis létszáma ellenére nagyon agresszív. A céljuk mindent esztelenül törni-zúzni. Ha visszatekintünk a történelemben, minden korszakban látunk brutalitást. Minden kornak megvannak a maga rablói, útonállói és betyárjai. De a 21. század embere joggal várja el a civilizált magatartást. Nem vagyunk az őserdőben. Mégis egyes sporteseményeket már nagy csapat rendőrrel kell biztosítani mind nálunk, mind szerte a világon. Nagyon sok anyagi kár keletkezik, és sajnos, komoly sebesülések, sőt halálok.

Ma, sajnos, nagyobb pártfogásban részesül a bűnöző, mint a megtámadott. Megtörtént eset: két lopáson ért fiatal a rendőrök elől menekülve átugrik egy kőfalon, ami mögött nagyfeszültségű berendezés van, s a villamos feszültség hatására szörnyethalnak. Ebben a felbőszült utcai söpredék okot lát az utcai demostrációra. Törnek-zúznak, gyújtogatnak. Mint mondani szokás, a normális embernek megáll az  esze. Hogy lehet a gonoszokból, akik a megérdemelt büntetés elől szökve vesztették gyáván az életüket, áldozatot, mártírt csinálni? No és a fürge média máris tálalja ezt a szenzációra éhes tisztelt olvasóknak. Sajnos, nem mindenki ítéli el a látottakat, hanem példának veszik. Így keletkeznek a követőik, akár a trolibuszon vagy bárhol.

Nehéz ezek ellen fellépni, mikor a filmstúdiók (és a TV) szinte ontják a hasonló témájú, erőszakos tartalmú filmeket. Addig, amíg a nagyokosok végre úgy döntenek, hogy ilyen hozzáállás nem vezet semmire, és végre szorosabbra fogják a gyeplőt, addig mi, hétköznapi emberek mit tehetünk? Azt, hogy szűkebb környezetünkben, ahol még van valami kis tekintélyünk, és még adnak jóindulatú szavainkra, megpróbálunk szóban és magatartással hatni a jóra.

Somorja, 2015. 2. 17.                                                  Puss Rudolf

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.